Zima je izazovno godišnje doba za naš organizam jer nam donosi razne boljke.
Njena hladnoća ulazi u kosti i zglobove, a zbog niskih temperatura naši se mišići skupljaju i gube elastičnost.
Zimi smo često bezvoljni i umorni, a nakon prehlade ili gripe naš je imunosni sustav oslabljen te osjećamo pad energije.
Kako biste tijekom zime spriječili pothlađenost organizma te kako biste se obranili od zimskih bolesti, ayurveda preporučuje ispijanje začinjenog zimskog chaija.
Riječ je o ukusnom kremastom napitku koji stvara unutarnju toplinu i čuva snagu našeg organizma.
Njegova opojna aroma budi osjetila, daje polet i energiju tijekom tmurnih zimskih dana te jača naš imunosni sustav.
Upravo zato zaslužuje da se s njim malo pobliže upoznamo.
Riječ chai (čitaj: čaj) u mnogim jezicima diljem svijeta koristi se kao naziv za čaj.
U Indiji chai, koji se zove i masala chai, napitak je koji se priprema od crnog čaja, kuhanog mlijeka i začina te je omiljeni svakodnevni ritual u gotovo svakom indijskom kućanstvu.
Danas je chai postao planetarno popularan napitak te zdrava zamjena za kavu, a stekao je službeni naziv “chai” svugdje u svijetu.
Ljekovitost ayurvedskog chaija
Začini u ovom zimskom čaju koriste se tisućama godina za poticanje optimalnog zdravlja, kao i za liječenje raznih bolesti.
Začine možete dodati u svoj čaj i popiti ga dok je vruć svaki put kad imate kašalj, prehladu ili groznicu.
Dobrobiti chai napitka:
- ublažava usporenost i ukočenost tijela tijekom hladnih dana
- poboljšava mentalne sposobnosti, smanjuje umor i podiže raspoloženje
- stimulira dišni sustav i olakšava disanje
- poboljšava rad probave
- potiče metabolizam i zagrijava tijelo iznutra
- stimulira cirkulaciju
- jača imunosni sustav
- povećava vitalnost
Začinjeni zimski chai - ayurvedski recept za sve tri doše
Tradicionalni chai priprema se s jednakom količinom mlijeka i vode koji se kuhaju zajedno sa šećerom, začinima i crnim čajem.
Crni čaj bogat je antioksidansima, koji usporavaju starenje kože i štite tjelesne stanice od oštećenja.
Po osobnom ukusu, možete koristiti i zeleni ili rooibos čaj.
Kravlje mlijeko možete zamijeniti bademovim, rižinim ili kokosovim mlijekom, ovisno o vašim potrebama.
Ako nemate sve začine, koristite najosnovnije zimske začine - kurkumu, đumbir, cimet i crni papar.
Sastojci za 2 osobe:
- 2 šalice vode
- 2 šalice organskog biljnog ili kravljeg mlijeka
- 1,5 jušnih žlica crvenog rooibos čaja (ili 2-3 čajne vrećice zelenog ili crnog čaja)
- 2-3 čajne žličice smeđeg šećera (po osobnom ukusu) ili med
Začini:
- 5 nasitno nasjeckanih ploški svježeg korijena đumbira ili 1/2 čajne žličice đumbira u prahu
- 1 štapić cimeta
- 1/4 čajne žličice kurkume u prahu
- 1/2 čajne žličice sjemenki kardamoma
- 1/4 čajne žličice sjemenki koromača
- 1/4 čajne žličice sjemenki korijandra
- 3-5 zrna crnog papra
- 3-5 cijelih zrna klinčića
Priprema:
- Prokuhajte vodu u posudi srednje veličine.
- Smanjite vatru pa dodajte mlijeko, začine i smeđi šećer. Kada ponovno zakuha, pustite da vrije na laganoj vatri 15 minuta.
- Nakon 15 minuta ugasite plamen pa u napitak odmah dodajte rooibos čaj. Promiješajte i pustite da rooibos odstoji dodatnih 8 minuta. Ako koristite zeleni ili crni čaj, zeleni čaj ostavite da odstoji 2-3 minute, a crni čaj 4 minute. Zeleni čaj kuhajte na temperaturi od 60 do 80 °C, a za crni čaj na 100 °C.
- Chai procijedite u šalice koristeći cjediljku s gustom mrežicom. Ako želite pjenicu na vrhu kremastog napitka, procijedite ga u manju posudu pa miješajte ručnom miješalicom dok se ne stvori pjenica.
- Nakon što se chai malo ohladio, dodajte med (ako niste koristili šećer).
Razdoblje hladnih dana nije uvijek jednostavno i lako, ali uz toplu šalicu zimskog čaja lakše ćemo podnijeti i zimsko sivilo.
Stoga, udahnite mirisnu aromu začina pa polako pijuckajte i uživajte dok vani pada snijeg...
Primjedbe
Objavi komentar