Preskoči na glavni sadržaj

Začinjeni zimski chai - topli, kremasti napitak za sve tri doše


Zima je izazovno godišnje doba za naš organizam jer nam donosi razne boljke.
Njena hladnoća ulazi u kosti i zglobove, a zbog niskih temperatura naši se mišići skupljaju i gube elastičnost.
Zimi smo često bezvoljni i umorni, a nakon prehlade ili gripe naš je imunosni sustav oslabljen te osjećamo pad energije.
Kako biste tijekom zime spriječili pothlađenost organizma te kako biste se obranili od zimskih bolesti, ayurveda preporučuje ispijanje začinjenog zimskog chaija. 
Riječ je o ukusnom kremastom napitku koji stvara unutarnju toplinu i čuva snagu našeg organizma. 
Njegova opojna aroma budi osjetila, daje polet i energiju tijekom tmurnih zimskih dana te jača naš imunosni sustav.
Upravo zato zaslužuje da se s njim malo pobliže upoznamo.
Riječ chai (čitaj: čaj) u mnogim jezicima diljem svijeta koristi se kao naziv za čaj. 
U Indiji chai, koji se zove i masala chai, napitak je koji se priprema od crnog čaja, kuhanog mlijeka i začina te je omiljeni svakodnevni ritual u gotovo svakom indijskom kućanstvu. 
Danas je chai postao planetarno popularan napitak te zdrava zamjena za kavu, a stekao je službeni naziv “chai” svugdje u svijetu. 


Ljekovitost ayurvedskog chaija


Začini u ovom zimskom čaju koriste se tisućama godina za poticanje optimalnog zdravlja, kao i za liječenje raznih bolesti.
Začine možete dodati u svoj čaj i popiti ga dok je vruć svaki put kad imate kašalj, prehladu ili groznicu.

Dobrobiti chai napitka:
  • ublažava usporenost i ukočenost tijela tijekom hladnih dana
  • poboljšava mentalne sposobnosti, smanjuje umor i podiže raspoloženje 
  • stimulira dišni sustav i olakšava disanje
  • poboljšava rad probave 
  • potiče metabolizam i zagrijava tijelo iznutra
  • stimulira cirkulaciju
  • jača imunosni sustav
  • povećava vitalnost


Začinjeni zimski chai - ayurvedski recept za sve tri doše


Tradicionalni chai priprema se s jednakom količinom mlijeka i vode koji se kuhaju zajedno sa šećerom, začinima i crnim čajem.
Crni čaj bogat je antioksidansima, koji usporavaju starenje kože i štite tjelesne stanice od oštećenja.
Po osobnom ukusu, možete koristiti i zeleni ili rooibos čaj.
Kravlje mlijeko možete zamijeniti bademovim, rižinim ili kokosovim mlijekom, ovisno o vašim potrebama.
Ako nemate sve začine, koristite najosnovnije zimske začine - kurkumu, đumbir, cimet i crni papar.

Sastojci za 2 osobe:
  • 2 šalice vode
  • 2 šalice organskog biljnog ili kravljeg mlijeka 
  • 1,5 jušnih žlica crvenog rooibos čaja (ili 2-3 čajne vrećice zelenog ili crnog čaja)
  • 2-3 čajne žličice smeđeg šećera (po osobnom ukusu) ili med 

Začini:
  • 5 nasitno nasjeckanih ploški svježeg korijena đumbira ili 1/2 čajne žličice đumbira u prahu
  • 1 štapić cimeta
  • 1/4 čajne žličice kurkume u prahu
  • 1/2 čajne žličice sjemenki kardamoma
  • 1/4 čajne žličice sjemenki koromača
  • 1/4 čajne žličice sjemenki korijandra
  • 3-5 zrna crnog papra
  • 3-5 cijelih zrna klinčića

Priprema:
  1. Prokuhajte vodu u posudi srednje veličine.
     
  2. Smanjite vatru pa dodajte mlijeko, začine i smeđi šećer. Kada ponovno zakuha, pustite da vrije na laganoj vatri 15 minuta. 
     
  3. Nakon 15 minuta ugasite plamen pa u napitak odmah dodajte rooibos čaj. Promiješajte i pustite da rooibos odstoji dodatnih 8 minuta. Ako koristite zeleni ili crni čaj, zeleni čaj ostavite da odstoji 2-3 minute, a crni čaj 4 minute. Zeleni čaj kuhajte na temperaturi od 60 do 80 °C, a za crni čaj na 100 °C.
     
  4. Chai procijedite u šalice koristeći cjediljku s gustom mrežicom. Ako želite pjenicu na vrhu kremastog napitka, procijedite ga u manju posudu pa miješajte ručnom miješalicom dok se ne stvori pjenica.
     
  5. Nakon što se chai malo ohladio, dodajte med (ako niste koristili šećer). 

Razdoblje hladnih dana nije uvijek jednostavno i lako, ali uz toplu šalicu zimskog čaja lakše ćemo podnijeti i zimsko sivilo.
Stoga, udahnite mirisnu aromu začina pa polako pijuckajte i uživajte dok vani pada snijeg...

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

VIC Dolazi lezbejka kod ginekologa.

Dolazi lezbejka kod ginekologa. Ginekolog završio pregled i obrača se devojci: – Gospođice, čistiju picu nisam video godinama ! – Pa znate doktore, dolazi mi žena tri puta nedeljno !

RIBOLOVAČKE I LOVAČKE PRIČE

* Sretnu se lovac i ribolovac i otpočne priča.  Ribolovac prvi počne da priča svoj nedavni podvig: - Pođem ja rano ujutro na pecanje, zabacim udicu i izvlačim, izvlačim... i jedva izvukoh šarana od dva metra! - Hajde ne laži - reče lovac. - Ne lažem, časna reč, šaran dug dva metra... A šta se tebi desilo? Lovac odgovori: - Krenem ja u lov na jarebice... Ugledam jednu, upucam je i ona padne. Onda vidim - ide šumar da me kazni. Šta ću, kud ću i ja ubijem i šumara. Taman počnem da ga zakopavam, kad eto ti - idu dva policajca. Šta ću, kud ću ja ubijem i njih. I njih počnem da zakopavam, kad ide đačka ekskurzija - pun autobus... Ribolovac sav unezveren pita: - I? A lovac odgovori: - Ako ne skratiš onog tvog šarana od dva metra, napraviću pokolj! *

VIC Prostituka i manekenka

Na nekoj glamuroznoj proslavi na kome prisustvuju najbogatiji tajkuni i najpoznatiji političari,TV ekipa želi da napravi prilog o prostituciji u džet-set svijetu.Priđoše oni nekoj zgodnoj plavuši i novinar je upita: – “Da li ste vi prostitutka?” – “Ne,ja sam manekenka!” On priđe drugoj drugoj djevojci,vitkoj crnki: – “Da li ste vi prostitutka?” – “Ne,ja sam manekenka!” Sve se isto ponovi sa još desetak djevojaka kad napokon: – “Da li ste vi prostitutka?” – “Da,ja sam prostitutka!” – “Recite mi,da li ima posla?” – “Bilo bi,ali ne može se na red doći od ovih manekenki!”